Strony

środa, 25 października 2017

Smaki jesieni - zupa krem z dyni na słodko, marchewkowe frytki, ciasteczka z dynią i cynamonem.

"Ty już lepiej bądź sobie tą blogerką - bo na kucharkę to się nie nadajesz." - usłyszałam kiedyś od męża, ale wcale się na niego nie obraziłam ;) Raz, że oboje mamy dość specyficzne poczucie humoru i duży dystans do siebie. A dwa - faktycznie gotowanie  nigdy nie było moją mocną stroną. Tej jesieni postanowiłam choć trochę to zmienić. Zapraszam więc na drugi w mojej karierze post kulinarny - a w rolach głównych : zupa krem z dyni na słodko, marchewkowe frytki oraz ciasteczka z dynią, wanilią i cynamonem. (Bez obaw, potrawy były testowane na całej naszej rodzinie - wszyscy żyjemy i mamy się całkiem nieźle !)

Zupa dyniowa na słodko -
z kokosem, wanilią i orzechami laskowymi.

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

Moja pierwsza zupa z dyni była kompletnym niewypałem - a w dodatku zrobiłam ją w dość mocno przyprawionej wersji, której Bąbel nie chciał nawet spróbować, sugerując się samym zapachem. Wariacja widoczna na zdjęciach to natomiast zupa dyniowa na słodko - z dodatkiem cukru waniliowego, kokosowego mleka i laskowych orzechów. 

 600 ml wody
 1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany kremówki
1/2 niewielkiej dyni hokkaido
pół szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie)
wiórki kokosowe i orzechy laskowe do dekoracji

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

Z dyni wybieramy część z pestkami. Połowę warzywa obieramy ze skórki, miąższ kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie. Następnie odcedzamy go i blendujemy na gładko z mlekiem kokosowym, śmietaną i waniliowym cukrem. Posypujemy dla ozdoby wiórkami i posiekanymi laskowymi orzechami.  Możemy podawać taką zupę z gotowanym ryżem - jeśli chcemy , by była bardziej sycąca.

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

Frytki z marchewki -
posypane bazylią, oblane sosem czosnkowym. 

To dla naszej rodziny zupełna nowość - ponieważ do tej pory jadaliśmy tylko tradycyjne frytki z ziemniaków. Te marchewkowe są zdecydowanie mniej chrupiące - ale za to o niebo zdrowsze i mniej kaloryczne. Ich stosunkową miękkość rekompensuje natomiast połączenie z sosem czosnkowym, które zostało docenione nawet przez dość wybrednych Bąblowych dziadków ;)

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

kilka dużych marchewek
oliwa z oliwek lub olej kokosowy
sól, pieprz i bazylia do smaku (lub inne przyprawy - wedle uznania)
starty czosnek, naturalny jogurt i zioła (na sos)

Marchewki obieramy i kroimy w dość cienkie podłużne paski. Posypujemy je solą, pieprzem i bazylią, skrapiamy oliwą i zostawiamy na 20-30 minut, żeby "przeszły" przyprawami. Potem pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Również można podawać je z ryżem, jako bardziej treściwy posiłek.

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

Ciasteczka z dynią, 
cynamonem i cukrem waniliowym. 

Mówiąc szczerze, ciasteczek obawiałam się najbardziej - ponieważ zwykle w wielkich bólach rodził się jakiś kompletnie nieudany, niejadalny zakalec ;) Tymczasem te dyniowe wyszły mi tak smaczne, że dwie pełne blachy zniknęły w iście zawrotnym tempie. Cała rodzina już w tej chwili domaga się takich samych na Boże Narodzenie - dlatego zamroziłam trochę puree z dyni na później i przed świętami na pewno znów wkroczę do akcji ;)

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

 200 g mąki ( u mnie tortowa)
pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 
 puree z połówki dyni hokkaido
 szczypta soli do smaku
łyżka cynamonu 
 100 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

cynamon i cukier waniliowy (do posypki) 
 
Robimy puree z dni. Kroimy ją w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (U nas trwało to jakieś 40 minut). Następnie blendujemy albo rozgniatamy widelcem. 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą oraz żółtko.  Łączymy wszystkie składniki z dyniowym puree, cały czas dokładnie mieszając. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości włoskiego orzecha. Obtaczamy je w cynamonowo-waniliowej posypce, lekko spłaszczamy i pieczemy przez około 15-20 minut w 170 stopniach. (Uwaga ! Nie są to kruche ciastka.  W środku są pulchne, lekko wilgotne i klejące. Ich wnętrze powinno być miękkie i puszyste, niezbyt zbite.)

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

zupa dyniowa - zupa krem z dyni - frytki z marchewki - ciastka dyniowe z cynamonem - smaki jesieni

A jakie są Wasze ulubione jesienne smaki ? :)

52 komentarze:

  1. Nie lubię dyni,a jesienią wyskakuje mi ona dosłownie zewsząd :) Ja się do kuchni nie nadaję, zrobię to co musze i z niej uciekam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, muszę tą dyniową spróbować, bo cały czas jestem na etapie poszukiwania idealnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i przepiękne naczynia. Gdzie kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! To są moje ulubione smaki! :) Już kradnę pomysł na frytki i ciastka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. sexy food:P jadłbym z takiej miski..:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa z dyni idealna a te miseczki skąd są?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupę dyniową, ale na ostro ... :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię dynię m.in za ogrom kulinarnych możliwości jakie daje, bogactwo witamin głównie A, C i B a także potasu, żelaza czy wapńa. Mam też wypróbowany przepis na słoneczną zupę dyniowo- marchewkową http://ogrodmozliwosci.blogspot.com/2016/10/soneczna-zupa-na-pochmurne-dni.html oraz ciasto dyniowo - owsiano :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia i mimo iz nie przepadam za dynią to narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wypróbuję te marchewkowe frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi smaku narobiłaś 😀 muszę coś wypróbować, bo wygląda super. No i przygotowanie wydaje się dość proste😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchewkowe frytki brzmią super. Moja córeczka ostatnio polubiła marchewkę, więc wypróbujemy ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne potrawy, chętnie skorzystam z przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynia najbardziej smakuje mi w plackach, ale mysle, ze ciastek rowniez sprobuje :) narobilas mi ochoty na slodkosci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak już kiedyś pisałam u siebie, zupę dyniową uwielbiam ponad wszystko! <3 A Twoja wygląda tak, że od razu chce się ją zjeść!;p

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomimo, że to drugi kulinarny wpis - to z dużym rozmachem. Zupa, ciasteczka, frytki ;)
    Kremu z dyni nie robiłam jeszcze z użyciem mleczka kokosowego, więc muszę wypróbować. W tym roku jednak robiłam krem na soku z pomarańczy i wyszedł świetny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie też właśnie dziś dynia w roli głównej na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda jak z książki kulinarnej, pięknie! I te miseczki!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam ja to pysznie wygląda, muszę koniecznie skorzystać z przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Najbardziej przypadły mi ciasteczka, takie to i mój mąż zje, bo nie lubi dyni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystko wygląda smakowicie i pięknie :) Z przyjemnością bym do Was dołączyła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zupę z dyni bardzo lubię, ale raczej z imbirem i śmietaną. Na słodko jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja gotuję, bo trzeba jeść, a mąż bo lubi. I widać to w potrawach, które wychodzą spod naszych rąk. Zupę dyniową bardzo lubię. Mi nawet wystarczy purre z przyprawami i jestem szczęśliwa. Z przyjemnością wypróbuję frytki, bo Tygrys zaprzyjaźnił się z marchewką. I ciasteczka też.

    OdpowiedzUsuń
  25. Od samego czytania i oglądania zdjęć zrobiłam się głodna. :) A frytki marchewkowe muszę przetestować, bo przyznaję, że nie wpadłam nigdy na taki pomysł. Kiedyś zrobiłam z dyni i były całkiem fajne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie mogę jakoś przełamać się do dyni - najpierw spróbuję zupy mojej siostry i może wtedy sama zacznę jej używać ;) a frytki marchewkowe dzisiaj mieliśmy na obiad, ale w innej wersji, która także jest pyszna - pokroiłam marchewki na pół i potem na ćwiartki i smażyłam posolone, popieprzone i posypane curry, aż zbrązowiały - zniknęły wszystkie z talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Genialne macie te talerze na zupę <3
    Ja ostatnio również testuję jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dobra, przyznaję bez bicia - nie lubię zup typu krem, ale ta Twoja z pierwszego zdjęcia mnie przekonała - cudowne ujęcie

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo dobre zdjęcia:) zazdroszczę takich umiejętności:)

    OdpowiedzUsuń
  30. A czy da się zrobić frytki z dyni? :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Te ciacha wyglądają obłędnie! Koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  32. Nie lubię dyni, ale zbliża się halloween to może coś zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Super przepisy i latwe to duży plus😉
    Super miseczki😃

    OdpowiedzUsuń
  34. Na pewno skorzystam, z któregoś przepisu. A te miseczki wprost przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie jestem fanką zupy dyniowej, frytki z marchewki też jakoś do mnie nie przemawiają, ale za to te ciasteczka... wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  36. bardzo lubię zupę dyniową, choć raczej preferuje ja w wersji nieco bardziej pikantnej ( choć dzieciom bym tego raczej nie polecała- dla nich zdecydowanie lepsza jest wersja na słodko)
    Przepisy super- zwłaszcza te frytki marchewkowe mnie zaintrygowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Dlaczego nie przeczytałam tego wpisu wczoraj! Robiłam zupę dyniową i wyszła tak ohydna, że nikt nie zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękne te talerzyki �� do zupki dyniowej przekonałam sama siebie robiąc sobie ją na obiad �� frytki najlepiej mi smakują z ziemniaków, ale być może Twoje marchewkowe zachwyca mnie równie wspaniale jak dynia ��

    OdpowiedzUsuń
  39. ZUPA z dyni ale na ostro i z nasionami slonecznika to nasz faworyt na zimna jesien :)

    OdpowiedzUsuń
  40. My dopiero zaczynamy ale dziś dostaliśmy piękną dynię więc jutro ruszamy z placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Oooo jak ja uwielbiam zupę z dyni! I ciasto i placki :D Smaki dyniowe na jesień u mnie to jest to:]

    OdpowiedzUsuń
  42. Ale super pomysły. A zupę muszę zrobić, kradnę więc przepis

    OdpowiedzUsuń
  43. Kocham wszystko co z dyni <3 Te ciasteczka wyglądają bardzo zachęcająco. Zupy dyniowej na słodko wieki całe nie jadłam. Lubię ją z mlekiem kokosowym, ale na ostro. Może spróbuję dla odmiany.
    My też mamy specyficzne poczucie humoru. To pomaga nam przeżyć i się nie pozabijać :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Typowe smaki jesieni. W zeszłym roku pierwszy raz gotowałam zupę dyniową. Była pycha. A pół dyni zostało. I niestety pół garnka zupy także. Bo tylko mnie smakowała. Ciężko było moich domowników przekonać do szpinaku, ale z odrobiną cierpliwości pokochają także zupę dyniową.

    OdpowiedzUsuń
  45. Nawet nie próbuję się oprzeć takim smakowitościom, kusząca odsłona jesieni. :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Słabo wychodzi ci gotowanie? Bez jaj! Te potrawy są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  47. Muszę w końcu zrobią ta zupę dyniową, bo ostatnio widzę tyle cudnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  48. Masz świetne miseczki, gdzie można takie dostać? Zupa wygląda apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  49. Dziś pierwszy raz będziemy robić zupę z dyni. Ciekawe, czy wyjdzie choć trochę tak dobra jak apetycznie wygląda Twoja :)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie opinie, sugestie, nieskrępowana wymiana zdań, a nawet konstruktywna krytyka - mile widziane :)