sobota, 9 grudnia 2017

Najprostsze i najszybsze ciasto na Święta, uwielbiane nie tylko przez dzieci ;)


Do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wprawdzie trochę czasu - ale już teraz ogłaszam rozpoczęcie sezonu na świąteczne obżarstwo ;) Mam dla Was dzisiaj przepis na najprostsze i najszybsze ciasto świata - bez pieczenia i idealne jako słodka przekąska na Święta. Jego zrobienie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i jest tak nieskomplikowane - że nawet taka kulinarna zakała jak ja poradziła sobie bez żadnego problemu ;) Dodatkowo ciasto jest genialne w smaku i niezwykle lekkie - a więc można zjeść go naprawdę sporo, bez poczucia typowej świątecznej ociężałości i przejedzenia.

proste i szybkie ciasto na święta Bożego Narodzenia z chrupek kukurydzianych

proste i szybkie ciasto na święta Bożego Narodzenia z chrupek kukurydzianych

Jedyny problem polega na tym, że ciasto nie posiada swojej nazwy -
choć moi mężczyźni nazwali je roboczo "Krówką w polu kukurydzy" ;)

Składniki :

jedna paczka chrupek kukurydzianych 
(ja polecam ekologiczne Gusto Pufuleti
są wyjątkowo smaczne, chrupiące i mają naturalny, świetny skład)
500 gram cukierków krówek (najlepiej stosunkowo miękkich) 
250 gram masła lub margaryny 
1 opakowanie sezamu 

proste i szybkie ciasto na święta Bożego Narodzenia z chrupek kukurydzianych

proste i szybkie ciasto na święta Bożego Narodzenia z chrupek kukurydzianych
 
Wykonanie :

Roztapiamy w rondelku margarynę i pokrojone na mniejsze kawałki krówki - cały czas mieszając, aż powstanie zupełnie gładka masa. Do masy dodajemy sezam i kakao - a następnie zalewamy nią wsypane do osobnego garnka chrupki.  Całość dokładnie ze sobą łączymy - żeby wszystkie chrupki by porządnie oblepione masą. Przekładamy wszystko do wyłożonej papierem blachy i dociskamy mocno drewnianą deseczką, aż chrupki dobrze się ze sobą skleją. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - a potem możemy już kroić, jeść i częstować gości :)

proste i szybkie ciasto na święta Bożego Narodzenia z chrupek kukurydzianych

proste i szybkie ciasto na święta Bożego Narodzenia z chrupek kukurydzianych

Smacznego - i oby Wam w biodra nie poszło ! ;)

P.S. Jeśli znacie jakieś podobne proste przepisy na ciacha dla wyjątkowo mało utalentowanych kucharek - dzielcie się w komentarzach. Koniecznie bez pieczenia - bo zawsze wychodzi mi zakalec ;) 

36 komentarzy:

  1. Podkradam pomysł i spróbuję je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, to musi być pyszne! Ja bardzo lubię ciasto bez pieczenia z kaszy manny, herbatników i kakao - u nas mówi się na to bajaderka. A Krówkę musze koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem szczerze, że nie znałam dotąd tego przepisu i przyrządzę ten deser, bo bardzo jestem ciekawa, czy mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda - i wydaje się naprawdę proste do przygotowania. Chętnie zrobię - moim dzieciakom na pewno posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, to jest przepyszne! Już ścieram ślinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis :) Szukam właśnie inspiracji na święta, a tu takie fajne ciasto u Ciebie 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuję zrobić, bo wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam testować nowości! Takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaskakujące produkty, świetny pomysł dla leniuchów, początkujących w kuchni i oczywiście dla dzieci. Trzeba wypróbować, a nad nazwą można popracować.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak bez pieczenia to i mi wyjdzie ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne rozwiązanie dla takiego amatora pieczenia ciast jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale super! Koniecznie muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobię na bank! skoro są w nim krówki to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi naprawdę świetnie. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. W życiu nie widziałam takiego ciasta, super pomysł :D Dzieciaki muszą być zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda to na prawdę smacznie, chyba muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda na prawdę smacznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapisuję sobie przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierwszy raz widzę takie cudo. CHętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  21. Patrząc na zdjęcie na IG zastanawiałam się z czego jest to ciasto. Nie wpadłabym na to, że to chrupki.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, genialne w swojej prostocie! Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fantastyczna i chwytliwa nazwa robocza :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawe ciasto i kosmicznie proste.
    Przepis zapisuje i na pewno wypróbuję jak tylko znajdę te chrupki w sklepie, które poleciłaś bo je też na oczy pierwszy raz widzę. 😉
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. No, może nawet ja się pokuszę o wykonanie, choć zazwyczaj staram się omijać kuchnię z daleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajnie to wygląda :)
    Jeśli szukasz czegoś prostego to polecam wafelkowe ciasto https://www.matczynefanaberie.pl/mazurek-bez-pieczenia-goralki/ albo Banoffie pie które zawsze się udaje https://www.matczynefanaberie.pl/korpo-kawa-i-imieninowe-slodkosci/

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda obłędnie i przypuszczam, że jeszcze lepiej smakuje :) a na obrazku wygląda bardzo magicznie.
    Przy okazji chciałabym zaprosić do uczestnictwa w konkursie, który organizuje na swoim blogu,
    ze względu na to, że prowadzę bloga już kawałek czasu, chciałabym zachęcić innych do brania udziału w super konkursach.
    W grudniu można wygrać spersonalizowane naklejki dla Ciebie bądź dziecka, jeżeli wygrasz TY sama decydujesz co na nich będzie :) ZAPRASZAM

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale pyszne, chociaż u nas ten sezam odpada ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. OOOOO, wiesz, że dużo piekę, ale o tym cieście nie słyszałam :) Pora przetestować. Ciekawa nazwa wymyślona przez Twoich Chłopaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. O widzisz, o tym cieście słysze pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  31. W sam raz na kuchenne rewolucje z dzieciakami :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Kochana czy myślisz, że taki antytalent cukierniczy jak ja sobie poradzi?! ;P :*

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda przepysznie! Poza tym uwielbiam krówki!

    OdpowiedzUsuń
  34. Oryginalny przepis i niewiele składników - warto wypróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Takich smakowitości jeszcze nie przygotowywałam, a kuszą bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. nie słyszałam wcześniej o takim cieście, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie opinie, sugestie, nieskrępowana wymiana zdań, a nawet konstruktywna krytyka - mile widziane :)